Szybkie, pożywne, zdrowe i przepyszne!
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego z indyka
250 g ryżu
250 g pieczarek
1 nieduża papryka
1 marchewka
pół pietruszki
1 cebula
pół puszki kukurydzy (albo cała, jak kto woli)
olej, woda
sól, pieprz ziołowy, czosnek, tymianek
czas przygotowania: 35 minut
Na oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Dołożyć mięso, posolić, dodać pieprz, czosnek i tymianek (dwóch ostatnich nie żałować!). Podsmażyć. Dorzucić pokrojone w kostkę pieczarki. Dusić chwilkę. Wsypać ryż i chwilę smażyć, uważając, by się nie przypalił (mieszać). Zalać wszystko wodą (wrzątkiem), w ilości "na oko" (tak aby po dwudziestu minutach gotowania ryż wszystko wchłonął - ja zalewam najpierw tak, aby wszystko znalazło się pod wodą, później ewentualnie uzupełniam - lepsze to, niż nadmiar wody). Posolić troszkę. Ustawić zegar na 20 minut. Na drobnej tarce zetrzeć marchewkę i pół pietruszki. Wymieszać, przykryć, czekać. Nakryć do stołu.
Jak zegar zadzwoni, zwołać rodzinę i pałaszować z apetytem! :)
Podana ilość powinna wystarczyć dla czterech osób. No, chyba, że towarzystwo bardzo głodne. Składniki oraz proporcje można dowolnie modyfikować, w zależności od kulinarnych upodobań. Do risotto pasuje też zielony groszek. W zasadzie chyba wszystko pasuje do risotto. ;)
Jak mamy bardzo mało czasu albo lodówka świeci pustkami, można dać tylko mięso, ryż i kukurydzę. No i wymienione wyżej przyprawy. I też jest super.
Smacznego! :)
Mmmm, brzmi przepysznie! Dobrze, że jestem już po śniadaniu ;)). Świetny pomysł na letni obiad! I faktycznie nie trzeba się ściśle trzymać przepisu, dzięki czemu za każdym razem możemy otrzymać coś innego :).
OdpowiedzUsuńNa pewno skorzystam z przepisu!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam bardzo serdecznie :)
pysznie ;)
OdpowiedzUsuńwłaśnie szukałam inspiracji na obiad :D chyba sie skuszę :)
OdpowiedzUsuń